המשרד לפיתוח הנגב והגליל ומינהלת מעבר צה"ל במשרד הביטחון, באמצעות הג'וינט יזמו את תכנית "מעגלים בנגב" להעמקת שיתוף הפעולה האזורי בין ראשי הרשויות עצמם ובינם לבין משרדי הממשלה, סביב העתקת בסיסי צה"ל לנגב. מטרת התוכנית היא להביא למינוף הפוטנציאל לפיתוח כלכלי, חברתי וסביבתי של הנגב על רקע מעבר הבסיסים באמצעות גיבוש סדר יום אזורי המבוסס על שיח ואינטרסים משותפים. המכון למנהיגות וממשל (אלכא) שבג'וינט ישראל , ישמש כגוף המקצועי המוביל את התכנית.
כחלק מפיתוח התוכנית, בוצעו שורה של ראיונות עומק עם ראשי הרשויות ושחקנים נוספים בנגב. על רקע ראיונות אלו גובש מתווה רב שלבי לתוכנית הבנוי כמעגלי השפעה הולכים ומתרחבים: בראשית התהליך מתמקדת התוכנית בבניית שותפות בין הרשויות המקומיות בנגב, בהמשך תורחב השותפות למשרדי ממשלה מרכזיים ולמוסדות עוגן באזור, ובהמשך יוקמו צוותי עבודה הטרוגניים המורכבים משחקנים נוספים מהמגזר החברתי, העסקי ועוד.
לדברי המשנה לראש הממשלה והשר לפיתוח הנגב והגליל, סילבן שלום: "כל מה שקורה היום בנגב קורה בהשראת המעבר של צה"ל דרומה. מדובר במהלך היסטורי שישנה את פניו של הנגב מבחינה דמוגראפית, כלכלית וחברתית. אנו כמשרד האמון על המענה האזרחי, פועלים על מנת להכין את הקרקע לקליטת אלפי משפחות הקבע. העברנו החלטה על סבסוד עלויות פיתוח לאנשי הקבע במספר ישובים, כמו כן, אנו מסייעים בסבסוד שכר דירה עבור אנשי קבע בבאר שבע, דימונה, ערד, ירוחם ואופקים. בנוסף, אנו מובילים הקמת שכונות ייעודיות למשפחות צבא הקבע".
שר הביטחון אהוד ברק אמר היום: "למעבר צה"ל לנגב היכולת להפוך את הנגב מפריפריה למרכז, כל מי שמודע למה שמתרחש בנגב בשנים האחרונות יודע שהנגב הוא כבר לא מדבר, אלא מקום של איכות חיים, תשתיות כבישים מתקדמות, חברות היי טק, מערכת חינוך מצויינת ועוד, תפקידנו לפעול יחד עם ראשי הרשויות על מנת למנף באופן המיטבי את ההשפעה של מעבר צה"ל לנגב".
במפגש ההשקה הוצג סטטוס פרויקט העתקת הבסיסים לנגב על ידי מערכת הביטחון, ויתקיים שיח רב משתתפים על הזדמנויות הפיתוח הטמונות בפרויקט. המפגש יכלול גם דיונים בקבוצות עבודה מצומצמות והטרוגניות במטרה לזהות את מוקדי ההצלחה הנדרשים לטובת מינוף הפרויקט והבטחת הצלחתו למען עתיד הנגב.
בהמשך התוכנית, שתיפרס על פני השנה הקרובה, מתוכננות סדנאות עבודה לראשי הרשויות בנגב, אשר יפגישו נציגים בכירים משורה ארוכה של גופים וסקטורים המעורבים בתהליך העקת הבסיסים לנגב. התוכנית כוללת בהמשך גם הקמת צוותי עבודה אזוריים המלווים במומחי תוכן, יועצים ומתכננים, אשר ייצרו תכניות פעולה אופרטיביות בהובלה משותפת של הרשויות המקומיות, משרדי הממשלה ומערכת הביטחון.